Nagyobb, árnyat adó fa sajnos nem sok van az udvarunkban, kertünkben, ezért napernyővel oldjuk meg a hűsöt.
Ahogy tavasszal lekerülnek a terasz ablakai, amit lehet, azt szeretem a levegőn végezni, például kitelepítem a teraszra a vasalódeszkát is, habár inkább csak este állok neki a vasalásnak.
Még a befőzésre szeretnék kitalálni valami megoldást, mert elég szűkös konyhánk van, nagyjából akkora, mint egy lakótelepi lakásé. A befőzés meg ugye jár egy kis felfordulással, például férjenek el az elmosott üvegek az asztalon, a beletöltés után a koszos edényeket lehessen hova tenni, a kifröccsenő lekvárra ne kelljen annyira ügyelni stb.
No meg, ha a családból valaki befőzés közben éhen akar halni (ilyenkor érdekes módon mindenkinek tetemesen megnő az étvágya, én meg éberen vigyázom a kenyérmozsákat, mert ha belepottyan valamibe, attól az egész befőzés meghiúsulhat) akkor be tudjon jutni a konyhába, ahol egyszerre két ember egyidőben nem tud elférni, mozogni, vagy csak nagy toleranciával és türelemmel.
A férjemet azzal szoktam az őrületbe kergetni, hogy vegyünk/csináljunk egy udvari tűzhelyt, csak ahhoz kémény kellene.
Van közületek valakinek ilyesmije?
10 megjegyzés:
Igazi gyerekparadicsom van nálatok!
Tapasztalatom még nincs épített kertikonyhával, kemencével kapcsolatban, de ha minden igaz mi is augusztus elején kezdünk hozzá az építésének. Én innen vettem az ötletet: www.kemences.hu
Mi tavaly óta már mindig az udvaron, üstben főzzük a lekvárt, erről többször is írtam már, keress vissza. Levetett üstöt, üstházat a rokonságból szedtünk össze. És pont ez a jó benne, amit írsz: ezt a sok kellemetlen velejárót kivihetem az udvarra. Igaz, egyéb befőzési módokra (savanyúság, befőtt) ez nem alkalmas, de azokat is össze lehet készíteni kint az udvaron, elég a dunsztoláshoz bevinni a lezárt üvegeket.
És amikor egy halom gyerek lóg bele derékig a kihűlt üstbe, hogy lekapargassák a faláról az ottmaradt lekvárt, az külön látvány!
Valahogy sejtetem, hogy Ti érintettek vagytok :))
Hanga!
Már többször megpendítettem itthon a kemence-dolgot a férjemnek, de egyelőre még nem sikerült rábeszélnem. Van egy útmutató füzetem, ami alapján állítólag házilag is meg lehet csinálni.
Kíváncsi vagyok a Tietekre majd.
Meg hogy mekkora felfordulással és időráfordítással stb...jár.
A linkeden a kerti konyha dolog még inkább felcsigázott.
Minyon!
Akkor ezt mindjárt meg is nézem...!
Képet szívesen látnék róla (üst).
A vízfürdős dunszt belefér, ha egyszer már üvegben vannak a dolgok.
A szárazdunsztolás pedig úgyis a kinti kamrában történik.
A üstös gyerekekeimmel pedig lehet, hogy már meg sem lepnék senkit :))
A Sabján könyv van meg?
Ajánlom figyelmedbe a www.kemencebence.hu oldalt. Biztosan kapsz tanácsot kerti tűzhely/kemence építéséhez. Mi már tervbe vettük...
Udvari tűzhelyt (kiskemencét) én is szeretnék majd...
Nagyon klassz ez a strand a kertben, gondolom, mindenki nagyon élvezi!
A délelőtti menüvel (is) teljesen egyetértek.
Tavaly az egész júliust a nomádportán tudtuk tölteni, én is állandóan kint voltam, hacsak lehetett. Itt Budafokon egy pici terasz van, s egy a lakókkal közös kert, de reggel az az első, hogy nyitom ki az ajtót, s ha lehet, kint is reggelizem, ebédelek...
Macus!
Nem az, hanem egy alapítvány könyve, váci székhelyű: Pangea
A Sabján könyvről hallottam, de nincs meg.
Te olvastad? Jónak találod?
Köszi az oldalt, megnézem. Még a férjemet kellene meggyőzni :)
Napmátka!
Szerintem Hanczur biztosan megcsinálja, a Nomádnapló alapján számomra egy igazi ezermester. :)
Evés: én is azért szervezem így, mert elég jól tudnak lakni egy-pár akármivel (keksz, egyéb), amitől délben nem ennének.
A terasz mindenképpen fontos, hogy ki lehessen ülni. Mikor városon laktunk, épp egy lépésnyi teraszunk volt, nem volt kinn semmi, se szék stb, Ráadásul nem is az én szobámból nyílott.
Meg nem tudom mennyire laktok forgalmas helyen, ha van kis park, én olvasni is el tudnám képzelni a szabadban.
Elárulnád, hogy hogy kell házilag fagyit készíteni? :)
Dóri!
Felteszek majd egy receptet!
Nagyjából leírva tej vagy tejszín (nálam növényi), vagy víz plusz gyümölcs és édesítő (cukor vagy méz) összeturmixolva és fagyigép esetén azzal összekeverve, annak híján műanyag dobozba téve fagyasztóba rakni, majd időnként kivenni és elkeverni.
A csoki/karobfagyiba nem kerül gyümölcs, hanem karobpor vagy kakaópor és reszelt csoki.
Most egyébként rengeteg fagyirecept van a gasztroblogokon.
Tojás és tejmenteset szeretnél vagy simát?
Szerintem felteszem legkésőbb hétfőn, mert most hétvégén programom van.
a kerti kemence nekem is nagy vágyam, de egyelőre még nem időszerű. biztos megoldjátok valahogy!
Megjegyzés küldése