2009. szeptember 18., péntek

Iskolai tízórai ötletek

Több változással kezdődött a mostani tanév, érdekes módon ahol nehézségre számítottam ott nem jött be, amit viszont egyszerűbbnek véltem, arra több energiát kell fektetnem, mint gondoltam.

A két Kicsi ¼ 12-ig van az oviban, a Nagyok meg óraszám-függően. A Fiamnak elsős lévén 4 órája van, a Nagylánynak viszont leginkább 5.
Így fél 12-kor biztosan összeszedem legalább a 3 kisebbet.

A Művészeti Iskola órái és a többi más foglalkozás délután vannak, ezekre ebéd után megyünk vissza. Az edzések is inkább késő délután vannak.

Az étkezésük úgy alakul, hogy a tízórait eszik az iskolában, amit kis zsákban visznek. Zsinórral összehúzható és nagyon egyszerűen elkészíthető.
Az italt kis flakonban viszik, még egyelőre műanyagban, de szeretnék valami fém alkalmatosságot venni (olyat, ami nem hatalmas méretű, azzal nem sokra megyünk), mert a műanyagról sok rosszat olvastam, főleg ha melegen tárolódik benne a folyadék.

Tízóraira vagy házi péksüteményt vagy szendvicset visznek. Két éve a Nagylányom rendszeresen gyümölcssalátát vitt kis dobozkában, amit mini favillával evett meg.
Idén még csak almát csomagoltam eddig.

Folyadéknak citromos gyümölcstea, kókuszkaramell, karobital vagy malátakávé kerül az üvegbe. Mindenki mást szeret, úgyhogy ha nem teát csomagolok, akkor mindhárom másik elkészül…

Péksütemények közül eddig karobos csiga, szilvalekváros bukta, briós (madárka) és áfonyás-szezámos kalács készült.

A szendvicset megkenem lencsepástétommal, margarinnal (tudom, hogy nem a legjobb választás vagyis nem jó választás, de a vaj kilőve, a pálmazsír meg túl „zsíros” állagú), erre jön valami zöldség: cukkinikarika, paprika, illetve egyéb: tofu (reszelve vagy szeletben) vagy növényi sajt (ezt a 4 gyerek közül csak egy szereti, amit megértek, mert számomra is borzalmas az íze).
A Nagylányom pedig időnként sima sajtot visz (ő eheti).

Paradicsom nem kerül bele, mert szétáztatja a szendvicset, harapni meg kockázatos lenne…

A csíráztatást tavasszal elhagytam, de lassan nekifogok ismét. Nyáron nem szoktam, hiszen rengeteg friss zöldség van, amit közvetlenül a kertből tudok szedni.

Az eltelt 3 hét nagyon zsúfolt volt, egyrészt rengeteg kezdeti elintézendő dolog volt, másrészt a szokásos dolgokat sem vállalta át tőlem senki :) így nem értem rá még mindent rendesen kialakítani…
(A lakás egy része is elég kaotikus.)

Akinek van ötlete tízórai-ügyben, örömmel olvasnám, köszönöm előre is.

Felrakom a gasztro-blogomba is ezt a bejegyzést, ahova jól esik, oda írjatok…

6 megjegyzés:

Hanczur írta...

Kedves Renata!
A fém kulacsról eszembe jut a hadsereg. Mert nem csak a műanyag tud elkoszolódni.
Tehát a rendszeresített alumíniumkulacs annyira büdös volt, hogy nem is mosószerrel kezdtem a kitakarítását, hanem a lúgos akkumulátorba szánt folyadékkal.
Először sokat töltöttem bele, de később rájöttem, hogy levegő is kell a művelethez. Tehát jó órás rázogatás-füstöltetés után kiöblítettem sokszor vízzel, és hagytam kiszáradni.
Utána pedig tiszta vízzel feltöltve jó maradt.
Azt nem tudom, hogy teával-szörppel-tejeskávéval-kakaóval mit lehet elérni, de az alumíniumkulacs nem rossz választás.
Csak minden használat után kimosni, és kiszárítani.
Különben maradjon a műanyag!

Ottis írta...

Mi csak egy év múlve kezdjük az iskolát és csak két gyerekem van,de már előre félek hogy lesz. Hogyan tudom majd a napot megszervezni,igaz én elég sokat dolgozom,sajnos...

Renata írta...

Kedves Hanczur!
Apukám "készenlétis" volt, azaz évekig, évtizedekig volt nálunk egy katonazsák...
Időnként meg kellett szellőztetni, így láttam miből áll a tartalma.
Mikor nagy R-go-s korszakomat éltem, kapóra jött belőle a katonaing.
A surranóra is szemet vetettem, de nem volt nekem 44-es lábam...
A fém kulacshoz a vándortáboros időszakban volt szerencsém. Semmihez nem hasonlítható, átható szaga volt, valami markáns vegyszerre tippelek, ami kicsit a penészre emlékeztet.
Na de 25-30 km után/közben mindegy volt, csak víz legyen.
Milyen összetételű ez az aksi folyadék?

Renata írta...

Ottis!
Gondolom tanulószobások/napközisek lesznek, így tudod megoldani. De általában otthonra is fog maradni lecke, hacsak nem valami más szemléletű suliba fog járni.
Itt sok a lecke, de igyekszem tagolni a dolgokat, hogy ne legyen túl monoton.
Így gyakorlatilag az egész délutánomat kitölti ez.

Hanczur írta...

Hm. Hát én meg nem mondom,miből volt akkor a lúg. A hadseregnél is ez hétpecsétes titok volt. Értsd, hogy aki csinálta, nem tudta, csak azt, hogy ebből a zacskóból ennyit, a desztillált vízből annyit.
Röpke itthonlétem alatt a felét sem intéztem el annak amit akartam, de télen utánanézek, megígérem.
(Csak el ne felejtsem!)

Renata írta...

Hanczur!
Ezek szerint otthon voltál. Gondolom Napmátka ellátott sok-sok finomsággal.
Örülök.