2009. október 16., péntek

Alföldi szüret

Még a hó elején sikerült leszüretelni a tőkéken ottragadt fürtöket. A java a nyár során elfogyott közvetlen fogyasztással, de maradt rajta valamennyi, aminek mennyiségét kicsit alábecsültünk, mert körülbelül 30 üveg szőlőlé készült végül belőle.
A szedés nem éppen autentikus módon zajlott, lévén se puttonyunk, de még szőlőhegyünk sem. Ez csak amolyan alföldi szőlőszüret vödrökkel.
A leszedett fürtök a présbe kerültek, majd a levet rövid forralás után üvegekbe töltöttem. Ennek menete vagyis a tavalyi beszámoló olvasható: itt.A termés magas cukortartalmát bizonyítják a préseléskor szédelegve keringő darazsak.A gyerekek meg poharat tartva a kifolyó alá, azon frissiben ihatták az édes nedűt...

6 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Nyami!!!
Meg tudom érteni a gyerekeket. Sőt, a darazsakat is! Szinte irigy vagyok rájuk!! Kivéve persze, ha egy légycsapó alatt végezték :))

Renata írta...

Minyon!
Olyan száj-összeragasztósan édes.
Méltó ellenpárja a Te borzangodnak :)

napmátka írta...

De jó volt olvasni ezt a képes beszámolót! A nomádportán sincs sok szőlő, de azért nekünk is lehetne ilyen szőlőlevünk télire, talán jövőre hozzájutok.

Renata írta...

Napmátka!
Nekünk is fokozatosan bővült a szőlő. Az egyik szomszéd pár éve kivágta az övét és adott vesszőket. A férjem ültette el és nagyon jó fajta szőlő sikeredett belőle.
Múlt hétvégén megkóstoltuk az egyik üveggel, erősen hígítani kell, mert nagyon édes.

Virginie Péan írta...

Tchin Tchin ! Quelle chance de pouvoir boire un jus fraîchement pressé.

Renata írta...

Chere Virginie! Bienvenue!
Oui, on a quelques vignes dans notre jardin.
Ainsi, le jus de raisin vient d'une source naturelle.